Αρχική > Διάφορα > ΣΤΙΣ 100……………ΚΑΙΓΕΣΑΙ

ΣΤΙΣ 100……………ΚΑΙΓΕΣΑΙ

Ιανουαρίου 18, 2010 Σχολιάστε Go to comments
Της Μαργαρίτας Ηλιοπούλου

“Να αλλάξετε, αλλιώς θα βουλιάξετε”. Έτσι μας είπαν. Γι’αυτό και εμείς αλλάξαμε. Αλλά γιατί βουλιάζουμε ακόμα? Μάλλον δεν μαθαίνεις κολύμπι μέσα σε 100 ημέρες. Αγώνας επιβίωσης λοιπόν. Αγώνας να μείνει το κεφάλι πάνω από το νερό.
Διεθνής η οικονομική κρίση και διαρκής η δημοσιο- νομική δυσλειτουργία στην Ελλάδα. Λεφτά τελικά υπήρχαν, βρίσκονταν στου έμμεσους φόρους. Η νέα κυβέρνηση ακολούθησε δύο άξονες στην οικονομική πολιτική της. Πρώτον ανάκτηση εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές ( με υπουργό και πρωθυπουργό να εμφανίζονται πιο συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα παρά στο γραφείο τους) και εξοικονόμηση πόρων (με μείωση των κρατικών οχημάτων, ιδιωτικοποιήσεις με προηγούμενη επικοινωνιακά χρήσιμη διαπραγμάτευση, επιβαρυντικές για το ασφαλιστικό εθελούσιες εξόδους και περιορισμό της Eurovision).  Η νέα κυβέρνηση μαζεύει χαλικάκια, ενώ χρειάζεται τούβλα, για να χτίσει μια στέρεη οικονομία.
Μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα μπορεί μόνο να φορολογεί την παροχή υπηρεσιών, αλλά ούτε αυτό δεν έκανε μέχρι τώρα. Εξορθολογισμός της φορολογικής κλίμακας με τεκμήρια εισοδήματος, αποδείξεις και ταμειακές μηχανές στα ταξί. Μόνο που αυτό είναι σχέδιο για να βγει ο μήνας και όχι η τετραετία. Με τον ιδιωτικό δανεισμό στα ύψη (η αναστολή των κατασχέσεων δε λύνει το πρόβλημα – το αναστέλλει απλώς), το ασφαλιστικό στα πρόθυρα κατάρρευσης και την ανεργία να καλπάζει δεν προσπαθείς να κολλήσεις τα θρύψαλα μιας κατεστραμμένης και περιορισμένης αγοράς, αλλά μάλλον να αναμορφώσεις τις δομές της χώρας. Η όλη προσπάθεια έγκειται  μόνο στο να δανειστούμε με πιο ευνοϊκούς όρους, να εξαρτόμαστε δηλαδή με λίγη περισσότερη αξιοπρέπεια. Κυριαρχία σημαίνει όμως να παράγεις, να δημιουργείς, να ανταλλάσσεις και όχι να χρωστάς, να διαπραγματεύεσαι και όχι να ξεπουλάς.
Η νέα κυβέρνηση προώθησε και το μέτρο της πρόσληψης γενικών γραμματέων βάση ακαδημαικών προσόντων και όχι κομματικού φρονήματος. Όταν προεκλογικά έλεγε “για να προχωρούν οι άριστοι και όχι οι αρεστοί”, εννοούσε προφανώς οι άριστοι πολίτες και όχι οι άριστοι ομοϊδεάτες. Βέβαια ποιος να φανταζόνταν ότι χρειάζεται τόσος καιρός για να βρεθούν ικανοί πολίτες – τόσο δυσεύρετοι στις μέρες μας?- και πόσοι άραγε πιστεύουν ότι επελέγησαν πράγματι αυτοί. Η συμβολική και μόνο δύναμη της κίνησης έπληξε την απόλυτη κυριαρχία της κομματικά χρωματισμένης αναξιοκρατίας σε αυτή τη χώρα.
Ηλεκτρονική η επιλογή νέων στελεχών, ηλεκτρονική και η διαβούλευση επί των νέων νομοσχεδίων. Για πολλούς τέχνασμα ελεγχόμενης εκδήλωσης της κοινωνικής αντίδρασης που έτσι ελαχιστοποιεί το πολιτικό κόστος και τις μαζικές διεκδικήσεις. Συμβολικό και πάλι το βάρος της κίνησης. Θα μου πείτε προηγείται η εγκαθίδρυση των θεσμών και ακολουθεί η παιδαγωγική τους δύναμη. Τώρα ακόμα σπέρνουμε το έδαφος – οι καρποί θα ‘ερθουν αργότερα μαζί με την εμπιστοσύνη.
Οικονομικοκεντρική κυβερνητική πολιτική – ίσως επιβεβλημένη λόγω του ελλείμματος. Αλλά γιατί τόσο μονομερής? Προεκλογικά μας μιλούσαν μια μικρό κυβερνητικό σχήμα, ενώ πρόκειται για μονοδιάστατο, αν όχι ανύπαρκτο,  κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχει το Υπουργείο Οικονομικών και όλα τα υπόλοιπα που το αντιπολιτεύονται στα πλαίσια μιας ιδιοτελούς εσωκομματικής και συχνά λαϊκίστικης “άμιλλας”. Το υπουργικό έργο εξαντλείται σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, κάθαρση από γαλάζια υπολείμματα και παραπολιτικά χρήσιμες επιστολές.
Το μόνο ζήτημα που φαίνεται να προωθείται ίσως όχι τόσο από την κυβέρνηση, αλλά μάλλον από τα ΜΜΕ λόγω της επικοινωνικής του αξίας είναι η παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Κατ’ουσίαν δεν πρόκειται για νέο μέτρο, αλλά για εναργέστερη και λειτουργικότερη διευθέτηση της προυπάρχουσας νομοθετικής ρύθμισης. Όσοι δεν εναντιώνονται ουσιαστικά στο μέτρο το χαρακτηρίζουν ως μια κίνηση υποκρύπτουσα πολιτικές σκοπιμότητες και πάντως χρονικά απολύτως λανθασμένη λόγω της οικονομικής κρίσης. Βέβαια υποβαθμίζουμε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν λέμε ότι πρέπει να αναζητούν ευνοϊκό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, για να τεθούν. Η αυταξία τους υπερβαίνει κάθε εξορθολογισμένο, αν όχι καιροσκοπικό χρονοδιάγραμμα.
Όλα τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας. Στις αρμόδιες επιτροπές ο νέος εκλογικός νόμος ( τίποτα ακόμα για μείωση του αριθμού των βουλευτών) , το νέο φορολογικό καθεστώς (δίκαια αυστηρό με κάποιες προνομιούχες κατηγορίες, αλλά όχι και με αυτές που θα συνέφεραν πραγματικά), η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (χωρίς να συνοδεύεται από βελτίωση κράτους πρόνοιας και ήδη στοχοποιημένο από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις) και το  σχέδιο διοικητικής αναμόρφωσης Καλλικράτης (με ένα κάπως ύποπτο σε ορισμένα σημεία σύστημα αλληλοελέγχου). Η αλλαγή είναι απόφαση –ριζική και ασυμβίβαστη-, ο σχεδιαμός που μένει στα όρια της επιτροπής είναι πρόφαση – κοινωνικά άχρηστη και πολιτικά επικίνδυνη.
Και η αντιπολίτευση κατά το ήμισυ απέχουσα διαμαρτυρόμενη (αποχή από συνδικαλιστικά όργανα, αποχή από το διάλογο για το ασφαλιστικό) και κατά το έτερο ήμισυ ανασυγκροτούμενη και άλογα καταγγέλλουσα. Η πρώτη δεν ξεχνά τις πάγιες οπισθοδρομικές της απόψεις και η δεύτερη μάλλον ξεχνά πως 100 ημέρες πριν κυβερνούσε αυτή. Αντιπολίτευση και λαός αναζητούν το σχέδιο της νέας κυβέρνησης κάπου ανάμεσα στις καλές προθέσεις και στην ατολμία, στην υποσχόμενη αλλαγή και στην άκρως επιβαρυντική καθυστέρηση.
Η ορθοπεταλιά στην ανηφόρα φοβάμαι πως είναι ανάγκη και όχι πολιτική επιλογή. Ο πρωθυπουργός ξέρει καλά πως στο ποδήλατο αν προτιμήσεις την ταχύτητα θυσιάζεις την ασφάλεια. Αυτή η χώρα όμως τα χρειάζεται και τα δύο. Η καλή πολιτική είναι έγκαιρη πολιτική. Όχι των γρήγορων εντυπώσεων μα των ταχέων αποτελεσμάτων. Όχι των εύκολων υποσχέσεων μα των των δύσκολων αποφάσεων. Είναι η ώρα που ο βασιλιάς αποφασίζει αν θα εμφανιστεί γυμνός, όπως πραγματικά είναι,  αν θα δανειστεί πάλι κάτι ή αν θα αποφασίσει για πρώτη φορά να ράψει κάτι μόνος του.
Στις 100 ημέρες δεν καίγονται οι πολιτικές.
Καίγονται όμως σίγουρα οι υποσχέσεις.
Advertisements
Κατηγορίες:Διάφορα
 1. Markar
  Ιανουαρίου 22, 2010 στο 9:45 μμ

  Εξαιρετικά διεισδυτικό κείμενο, όπως κι όλα τα προηγούμενα άλλωστε. Νομίζω, όμως, Μαργαρίτα ότι κάποιοι δεν εκτιμούν σωστά την ακάματαη και διαρκή προσφορά σου στο blog. Θα περιοριστώ σ’ αυτά για το παρόν σχόλιο…

 2. Markar
  Ιανουαρίου 22, 2010 στο 9:45 μμ

  Markar :
  Εξαιρετικά διεισδυτικό κείμενο, όπως κι όλα τα προηγούμενα άλλωστε. Νομίζω, όμως, Μαργαρίτα ότι κάποιοι δεν εκτιμούν σωστά την ακάματη και διαρκή προσφορά σου στο blog. Θα περιοριστώ σ’ αυτά για το παρόν σχόλιο…

 3. Markar
  Ιανουαρίου 22, 2010 στο 9:51 μμ

  Εκτός όλων των άλλων αυτό το blog είναι άθλιο, ούτε ένα «ακάματαη» δεν μ’ αφήνει να διορθώσω.

 4. μαρκαρ
  Αύγουστος 12, 2011 στο 6:36 μμ

  θα γράψετε και κανά καινουργιο άρθρο??νομίζω ότι είναι άξια σχολιασμού τα τεκταινόμενα στη χώρα…

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: